Έπειτα από ουκ ολίγες αναβολές, ακόμη περισσότερα σκάνδαλα, και μια πολυετή περίοδο πολιτικής παράλυσης, τα Σκόπια επιστρέφουν τελικώς (καθυστερημένα αλλά πρόωρα) στις κάλπες την ερχόμενη Κυριακή, 11 Δεκεμβρίου, για να εκλέξουν μια νέα κυβέρνηση... που όλα δείχνουν ότι θα είναι ίδια με την προηγούμενη.
Οι εκλογές αποφασίστηκαν το καλοκαίρι του 2015, έπειτα από παρέμβαση του διεθνούς παράγοντα, προκειμένου να μπορέσει η χώρα να βγει από το... σκανδαλώδες πολιτικό τέλμα στο οποίο είχε βυθιστεί.
Αρχικά, ήταν να γίνουν στις 24 Απριλίου, αλλά αναβλήθηκαν για τις 5 Ιουνίου, επειδή «δεν υπήρχαν οι προϋποθέσεις εκείνες που θα εξασφάλιζαν την αξιοπιστία της εκλογικής διαδικασίας», προτού ξανα-αναβληθούν για τις 11 Δεκεμβρίου.
Τον Απρίλιο και τον Ιούνιο, η χώρα δεν πήγε στις κάλπες επειδή δεν πληρούσε τρεις βασικές προϋποθέσεις: οι εκλογικοί κατάλογοι δεν είχαν εκκαθαριστεί (από κενά και «φαντάσματα»), το τοπίο των μίντια δεν είχε εξυγιανθεί, και τα όρια ανάμεσα στην παράταξη του Γκρούεφσκι (VMRO DPMNE) και το κράτος δεν ήταν επαρκώς διαχωρισμένα. Πίσω στο παρόν, οι ψηφοφόροι οδεύουν στις κάλπες, με την... αναξιοπιστία ωστόσο να παραμένει.
Οι επερχόμενες εκλογές πραγματοποιούνται στον απόηχο της πολιτικά πιο εκρηκτικής περιόδου που έχουν γνωρίσει τα Σκόπια μετά τον πόλεμο του 2001, υπό το βάρος σκανδάλων χωρίς προηγούμενο, στα οποία εμπλέκονται μάλιστα και δεκάδες κορυφαία στελέχη της πρώην κυβέρνησης, του ιδίου του πρωθυπουργού συμπεριλαμβανομένου. Το πιο ανησυχητικό δε, είναι ότι το κόμμα εκείνο που πρωταγωνίστησε στο μεγαλύτερο σκάνδαλο στα σκοπιανά χρονικά (εν προκειμένω η παράταξη VMRO-DPMNE του Γκρούεφσκι), εμφανίζεται πλέον ως φαβορί για άλλη μια τετραετία στην εξουσία.
Ήταν Φεβρουάριος του 2015, όταν η αντιπολίτευση έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία που εμφάνιζαν το καθεστώς Γκρουέφσκι να κατασκοπεύει περί τους 20.000 ανθρώπους στην ΠΓΔΜ, μεταξύ αυτών υπουργούς, ακτιβιστές, δημοσιογράφους, επιχειρηματίες, διπλωμάτες κ.α., να σχεδιάζει εκλογικές νοθείες, να προωθεί «ημετέρους» στη δικαιοσύνη, να «προσεταιρίζεται» επιχειρήσεις, καθώς και να προσπαθεί να συγκαλύψει τον θάνατο διαδηλωτή στα χέρια της αστυνομίας.
Και ήταν Μάιος του 2015, όταν 18 άνθρωποι έπεσαν νεκροί σε συγκρούσεις μεταξύ ενόπλων Αλβανών και αστυνομικών δυνάμεων στην πόλη Κουμάνοβο κοντά στο Κόσοβο, με τις φήμες τότε να οργιάζουν ότι το σκηνικό οργανώθηκε από «παρακρατικούς» με στόχο να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη από το σκάνδαλο των παράνομων παρακολουθήσεων.
Οι διαθέσεις του κατεστημένου έμελλε άλλωστε να εκδηλωθούν ανοιχτά τον Απρίλιο του 2016, όταν ο πρόεδρος Γκιόργκι Ιβάνοφ πήρε την απόφαση να αμνηστεύσει μαζικά τους δεκάδες πολιτικούς που εμπλέκονται σε υποθέσεις διαφθοράς.
Η αμνήστευση τελικώς ακυρώθηκε. Οι αμαρτίες ωστόσο όχι μόνο παραμένουν, αλλά οδεύουν και προς... άφεση. Μια εκλογική νίκη Γκρούεφσκι άλλωστε την ερχόμενη Κυριακή, πρόκειται να ερμηνευτεί ως... αθώωση των σκανδάλων της περασμένης διετίας, και να εξασφαλίσει δημοκρατική νομιμοποίηση στις δυνάμεις του σκοπιανού αλυτρωτισμού.
Δημοσκοπήσεις
Δέκα χρόνια μετά την πρώτη του άνοδο στην εξουσία (ήταν Αύγουστος του 2006), ο 46χρονος Νίκολα Γκρούεφσκι ετοιμάζεται για μια νέα εκλογική νίκη μεν, πολύ πιο οριακή δε από εκείνη του 2014. Πρόσφατη δημοσκόπηση του δίνει προβάδισμα μόλις 4 μονάδων έναντι των Σοσιαλιστών (SDSM), διαφορά σημαντικά μικρότερη από εκείνες τις 11 μονάδες του 2014.
Είναι σαφές ότι κάποιοι συσχετισμοί έχουν πια αλλάξει στο εσωτερικό της ΠΓΔΜ. Είναι το ίδιο σαφές ωστόσο ότι ο Γκρούεφσκι εξακολουθεί να ελέγχει όλους τους μηχανισμούς εξουσίας. Κι αυτό με τις ευλογίες του διεθνούς παράγοντα. Τόσο η ΕΕ όσο και οι ΗΠΑ έχουν επιδείξει στάση διακριτικής ανοχής απέναντι στις αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις του Γκρούεφσκι, αντιμετωπίζοντάς τον ως πυλώνα σταθερότητας σε μια περιοχή που κλονίζεται.
Όταν μάλιστα έσκασε η προσφυγική κρίση, πολλοί (με πρώτους και καλύτερους τους Αυστριακούς) είδαν στο καθεστώς των Σκοπίων ένα νέο «αξιόπιστο» ανάχωμα... απέναντι στην Ελλάδα. Ρώσοι και Κινέζοι έχουν επίσης στηρίξει την ΠΓΔΜ, για διαφορετικούς λόγους ο καθένας. Μέσα σε ένα τέτοιο περιβάλλον, η παράταξη VMRO-DPMNE ετοιμάζεται να επιστρέψει στην εξουσία με κυβερνητικό εταίρο το αλβανικό κόμμα DUI (στο οποίο οι δημοσκοπήσεις δίνουν 6,6%). Ωστόσο, μια επανεκλογή Γκούεφσκι δεν αναμένεται να δώσει νέα ώθηση ούτε στην επίλυση των εκκρεμοτήτων με την Ελλάδα (ονοματολογικό) αλλά ούτε και στην ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας, μια προοπτική που ούτως ή άλλως έχει ατονήσει στον απόηχο του Brexit.
Διαβάστε περισσότερα στο ethnos.gr