Ηταν Δεκέμβριος του 1993 όταν η υπόθεση των «Σατανιστών της Παλλήνης» ήρθε στο φως της δημοσιότητας και αποκαλύφθηκαν οι φρικτές δολοφονίες μίας νεαρής γυναίκας κι ενος κοριτσιού: η 14χρονη Θεοδώρα Συροπούλου και η 28χρονη Γαρυφαλλιά Γιούργα, μητέρα δύο παιδιών, έγιναν θυσία στον βωμό των δυνάμεων του σκότους...
Τρεις φίλοι από την Παλλήνη, ο 21 ετών Ασημάκης Κατσούλας, ο 19χρονος Μάνος Δημητροκάλλης και η 17χρονη Δήμητρα Μαργέτη, συλλαμβάνονται από την Αστυνομία ως δράστες της δολοφονίας δύο εξαφανισμένων γυναικών, τα πτώματα των οποίων βρέθηκαν τρομερά κακοποιημένα και σε προχωρημένη σήψη. Οταν η Αστυνομία άρχισε να ξετυλίγει το κουβάρι αυτών των εγκλημάτων, κανείς δεν περίμενε πως η Ελλάδα θα βρισκόταν αντιμέτωπη με τελετές μαύρης μαγείας και θυσίες στο όνομα του Σατανά. Οι κατηγορούμενοι είχαν συγκλονίσει με τις πράξεις τους και, ενώ απολογούμενοι είχαν ομολογήσει, στο Πρωτοβάθμιο Δικαστήριο επέρριπτε ο ένας στον άλλο τις ευθύνες.
Ετος φυλακής
Σήμερα, 23 χρόνια μετά, όλοι τους βρίσκονται εκτός φυλακής, πριν από λίγες μέρες αποφυλακίστηκε από τις φυλακές Αγιάς στην Κρήτη και ο «εγκέφαλος» της ομάδας των σατανιστών της Παλλήνης, ο 45χρονος πλέον Ασημάκης Κατσούλας, κάτω από αυστηρούς περιοριστικούς όρους. Πριν από αρκετά χρόνια είχε πρώτη βαδίσει προς την ελευθερία η Δήμητρα Μαργέτη και στη συνέχεια ο Μάνος Δημητροκάλλης. Από τη στιγμή που ο επονομαζόμενος και «μαύρος άγγελος» (καταδικασθείς σε δις ισόβια, 12 χρόνια κάθειρξη και 10 μήνες ποινή φυλάκισης) συμπλήρωσε πάνω από 20 χρόνια στο κελί, είχε δικαίωμα να καταθέσει αίτηση αποφυλάκισης.
«Η προσωρινή απόλυση είναι καθ' όλα νόμιμη διότι εφαρμόζεται σύμφωνα με τις διατάξεις τις οποίες ορίζει ο νόμος σ' αυτές τις αντίστοιχες περιπτώσεις» αναφέρει ο κ. Παναγιώτης Ρουμελιώτης, δικηγόρος του Ασ. Κατσούλα μιλώντας στο «Εθνος της Κυριακής».
«Στην κρίση του Δικαστικού Συμβουλίου μέτρησαν τόσο τα χρόνια που παρέμεινε μέσα στη φυλακή, αλλά και η καλή διαγωγή που επέδειξε, καθώς και το γεγονός ότι έχει δίπλα του υποστηρικτικό περιβάλλον. Είχε πάρει πολλές άδειες και βρισκόταν σε ένα καθεστώς ημιελευθερίας πριν ακόμη βγει από τη φυλακή. Μάλιστα, κάποιες μέρες έκανε και μεροκάματα σε κτηνοτροφικές εργασίες. Εχει όλες τις προοπτικές να ενταχθεί απόλυτα σήμερα στο κοινωνικό σύστημα, με τη βοήθεια που έχει από τους δικούς του ανθρώπους. Αυτό είναι και το ζητούμενο. Η Πολιτεία δεν πρέπει να εκδικείται» προσθέτει.Πιστεύει η ελληνική κοινωνία στη δεύτερη ευκαιρία και στην προοπτική ειλικρινούς μεταμέλειας; Ο νομοθέτης θεωρεί, ξεκάθαρα, ότι η απάντηση στις συγκεκριμένες ερωτήσεις είναι καταφατική, γι' αυτό υπάρχουν και οι σχετικές πρόνοιες του Ποινικού Κώδικα.
Ωστόσο, όπως σημειώνει ο κ. Παύλος Καταφυγιώτης, ένας εκ των δικηγόρων της πολιτικής αγωγής (οικογένεια Δώρας Συροπούλου), «το σωφρονιστικό σύστημα θέλει κάποια τροποποίηση, ώστε να είναι δίκαιο και για το κοινωνικό σύνολο, αναλόγως με τη βαρύτητα ενός εγκλήματος».
«Ρομαντική»
Η Δήμητρα Μαργέτη ήταν η πρώτη που αποφυλακίστηκε με περιοριστικούς όρους σύμφωνα με απόφαση του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Πειραιά, στις 23 Νοεμβρίου του 2001. Οπως μας δηλώνει ο δικηγόρος της, Αλέξης Κούγιας, τη γνώρισε στα 17 της χρόνια, τα Χριστούγεννα που αποκαλύφθηκε η δράση των τριών νεαρών.
«Ηταν ένα κορίτσι ρομαντικό, γι' αυτό τον λόγο και παρασύρθηκε σ' αυτήν τη διαδικασία. Ερωτεύτηκε τον Κατσούλα αρχικά και μετά αγάπησε πάρα πολύ τον Δημητροκάλλη, με τον ρομαντισμό που έχει εκείνη η ηλικία. Αυτή η σχέση εξελίχθηκε σε μια ολέθρια για το κορίτσι, το οποίο δεν είχε τίποτα βάρβαρο στη συμπεριφορά του. Τα άλλα δύο παιδιά ήταν ήδη διαταραγμένες προσωπικότητες, πίστευαν και οι δύο στην ύπαρξη του Σατανά και είχαν ξεκινήσει έναν ανταγωνισμό μεταξύ τους για το ποιος θα ?εξευμενίσει? περισσότερο τον Σατανά, ποιος θα κάνει το μεγαλύτερο έγκλημα, ώστε να έχει την εύνοιά του και τη δυνατότητα να είναι ο αρχηγός.
Η Μαργέτη ήταν θύμα όλων αυτών των συμπεριφορών των δύο νεαρών. Ο Δημητροκάλλης προσπαθούσε να την κατακτήσει, η ίδια νόμιζε ότι ήταν δεμένη με τον Κατσούλα, ενώ είχε ερωτευτεί τον Μάνο που ήταν πιο τρυφερό παιδί και ο Κατσούλας ήθελε να την ?κερδίσει? και πάλι για να είναι όπως και πριν. Σ' αυτήν τη διαδικασία η Μαργέτη πλήρωσε τις επιλογές των δύο αυτών μεγαλύτερων παιδιών, τα οποία ήταν και κοινωνικά από πολύ πιο εύρωστες οικογένειες σ' εκείνη τη γειτονιά, με πολύ ωραία σπίτια, με σπουδές.
Η Μαργέτη ήταν ένα φτωχό κορίτσι μιας οικογένειας βιοπαλαιστών. Αλλωστε γι' αυτό και στο δικαστήριο είχε μια εντελώς διαφορετική ποινή και μεταχείριση. Ηταν μια ιδανική κρατούμενη. Εργαζόταν μέσα στη φυλακή σε οποιαδήποτε εργασία, δεν έδωσε ποτέ δικαίωμα για κανένα πειθαρχικό παράπτωμα και η οικογένειά της ήταν πάντοτε δίπλα της.
Δεν υπήρχε επισκεπτήριο που να μην ήταν κοντά ο πατέρας της, η μητέρα της και η αδελφή της. Μια καταπληκτική οικογένεια που αντιμετώπισαν ένα τραγικό πρόβλημα μέσα στο σπίτι τους.
Σήμερα έχει κάνει οικογένεια, έχει δύο παιδιά και νομίζω ότι θα έχει εξελιχθεί σε μια πολύ καλή μητέρα. Σε ό,τι αφορά τους άλλους δύο νεαρούς, τους οποίους έζησα, είναι βέβαιο ότι έπεσαν θύματα καθοδηγητών - σατανιστών μεγαλύτερης ηλικίας, παρακολούθησαν σατανιστικές τελετές σε διάφορα μέρη της Αθήνας και πραγματικά εκείνη την περίοδο ήταν επικίνδυνα πρόσωπα για το κοινωνικό σύνολο. Τιμωρήθηκαν πάρα πολύ αυστηρά και δεν τους δόθηκαν τα περιθώρια να ανασταλεί η εκτέλεση της ποινής τους παρότι ήταν μετέφηβοι, εν αντιθέσει με άλλους επικίνδυνους εγκληματίες. Ειδικά ο Κατσούλας, που έμεινε 23 χρόνια στη φυλακή, είναι κατά την κρίση μου η πιο αυστηρή ποινική μεταχείριση που έχει γίνει στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια» κατέληξε ο κ. Κούγιας.
Ο επόμενος που αποφυλακίστηκε ήταν ο Μάνος Δημητροκάλλης, ο οποίος πέρασε την πόρτα της εξόδου των φυλακών Τίρυνθας τον Μάρτιο του 2014, έχοντας εκτίσει τα 3/5 της ποινής του και κάνοντας χρήση των ευνοϊκών όρων του νόμου. Ο ποινικολόγος Σάκης Κεχαγιόγλου γνώρισε τον Δημητροκάλλη πριν από 23 χρόνια, όταν η υπόθεση ήρθε στη δημοσιότητα και ήταν παρών στην απολογία του ενώπιον του ανακριτή. «Είχα την εικόνα ενός συνεσταλμένου, ευγενικού παιδιού στην ηλικία των 19 ετών» μας εξηγεί.
Ο «συνεσταλμένος»
«Με δυσκολία πίστευες ότι αυτό το παιδί θα μπορούσε να είχε διαπράξει ένα τέτοιο έγκλημα. Αν μπορούσα να δώσω μια εξήγηση θα έλεγα ότι ο Μάνος παρασύρθηκε ή έπεσε θύμα της πλύσης εγκεφάλου. Αυτή η υπόθεση εξιχνιάστηκε εξαιτίας της καταγγελίας και της ομολογίας του. Η Αστυνομία δεν θα ήξερε τίποτα αν ο Δημητροκάλλης λόγω των τύψεων που είχε δεν ομολογούσε τις πράξεις του. Ετσι συνελήφθησαν και οι υπόλοιποι και η υπόθεση οδηγήθηκε στη Δικαιοσύνη. Θεωρώ ότι ο Μάνος συνετρίβη πραγματικά, μετανόησε ειλικρινά και όχι προσχηματικά για να πετύχει ευνοϊκότερη μεταχείριση. Μπορώ να σας βεβαιώσω από τα χρόνια που τον είδα στις φυλακές της χώρας, αλλά και μετά την αποφυλάκισή του που ήρθε δύο φορές στο γραφείο μου και τον είδα, ότι βρήκε την προσωπική του λύτρωση και σωτηρία μέσα από την πίστη του στον Χριστό. Πρόκειται για ένα παιδί που έμεινε πολλά χρόνια στις φυλακές, εργάστηκε, πήρε δεκάδες άδειες, η συμπεριφορά του ήταν υποδειγματική και αποφυλακίστηκε όταν πλέον έγινε σχεδόν σαράντα ετών. Ο Μάνος όσο ήταν μέσα στη φυλακή είχε κάνει κάποιες σπουδές, επανεντάχθηκε στην κοινωνία και σήμερα εργάζεται. Είναι ακόμη ένας νέος άνθρωπος και θέλει να έχει μια δεύτερη ευκαιρία στη ζωή. Πλήρωσε με το παραπάνω αυτό που έκανε και σήμερα θέλει να παραμείνει στην αφάνεια και να μην ενοχλεί. Θεωρώ ότι ορθά αποφυλακίστηκε. Σήμερα δουλεύει έντιμα στην Αθήνα και έχει μια απόλυτα ομαλή προσωπική και οικογενειακή ζωή».
Αντιδράσεις για την αποφυλάκιση
Μια απόφαση που προκάλεσε αντιδράσεις, όχι μόνο στις οικογένειες των θυμάτων, αλλά και σε μεγάλη μερίδα της ελληνικής κοινωνίας. Είναι κατανοητό να υπάρχει περίσσευμα οργής απέναντι στους δράστες συγκεκριμένων εγκλημάτων, γι' αυτό ο νομοθέτης έχει προβλέψει και έχει θεσμοθετήσει όρους υπό τους οποίους ένας κατάδικος μπορεί να αποφυλακιστεί.
Διαβάστε περισσότερα στο ethnos.gr