Αρχής γενομένης το 2005 με την «Κινέττα», ο Γιώργος Λάνθιμος ξεκίνησε να διαγράφει την εντελώς αυτόνομη πορεία του σε ένα Ελληνικό σινεμά, που δεν ήταν συνηθισμένο στην «σκληρή» πρωτοτυπία.
Εκεί, ένας αστυνομικός (Κώστας Ξυκόμηνος), μια οικιακή βοηθός (Ευαγγελία Ράντου) και ένας φωτογράφος (Άρης Σερβετάλης) αναπαριστούν εγκλήματα, που έχουν καταγραφεί στα αρχεία της Αστυνομίας, σε ένα επαρχιακό παραθαλάσσιο θέρετρο.
Τέσσερα χρόνια αργότερα, ο Λάνθιμος κερδίζει το βραβείο του τμήματος «Ένα Κάποιο Βλέμμα» στο φεστιβάλ των Καννών, το βραβείο καλύτερης ταινίας (σκηνοθεσίας και σεναρίου) της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, το βραβείο καλύτερου σκηνοθέτη στο φεστιβάλ του Δουβλίνου και καλύτερης ταινίας στα φεστιβάλ του Μόντρεαλ και του Σεράγεβο και φτάνει μέχρι τις υποψηφιότητες για Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας.
Ο λόγος για τον «Κυνόδοντα», μια ανατριχιαστική αλληγορία πάνω στα πρέπει και τα μη της «αγίας» οικογένειας, μια διαστρεβλωμένη ανάγνωση πάνω στις αξίες και τις γνώσεις, που κατάφερε να κάνει το όνομά του γνωστό σε παγκόσμιο επίπεδο και να τον βάλει σε αρκετές φεστιβαλικές κινηματογραφικές ατζέντες ανα τον κόσμο.
Δυο χρόνια αργότερα, ο Λάνθιμος (ξανά με την σεναριακή αρωγή του Ευθύμη Φιλίππου) επισκέπτεται το φεστιβάλ της Βενετίας και φεύγει νικητής με το βραβείο σεναρίου για τις «Άλπεις». Εκεί μια ομάδα με το όνομα «Άλπεις» είναι υπεύθυνη στο να αντικαθιστά πρόσφατα νεκρά άτομα προς παρηγοριά των συγγενών. Το ζήτημα της ταυτότητας ξαναβρίσκεται στο προσκήνιο στην φιλμογραφία του Λάνθιμου και αποδομείται εντελώς ο ορισμός της.
Η αποστειρωμένη διάθεση των ηρώων να χρησιμοποιούν κοφτές ατάκες, να κινούνται μηχανικά μέσα στον χώρο και να συνδιαλλέγονται άχρωμα συναισθήματα, συναντιούνται και στη νέα του ταινία με τίτλο «Ο Αστακός», γυρισμένο εξ ολοκλήρου στην Ιρλανδία και με ένα πολυσυλλεκτικό καστ (Κόλιν Φάρελ, Ρέιτσελ Βάις, Λέα Σεϊντού, Μπεν Γουίσο, Τζον Σι Ράιλι, Ολίβια Κόουλμαν, Αγγελική Παπούλια, Αριάν Λαμπέντ).Στο δυστοπικό περιβάλλον του «Αστακού», τα μη ζευγαρωμένα μέλη της θα χρειαστεί να βρουν το ταίρι τους, αλλιώς θα μεταμορφωθούν σε ένα ζώο της επιλογής τους.
Το βίντεο που τιτλοφορείται «You Can Change Your Nickname Only Twice: Identity in the Films of Yorgos Lanthimos» επιμελήθηκε ο Κόνορ Μπέιτμαν για λογαριασμό του φεστιβάλ κινηματογράφου της Μελβούρνης
http://www.cinemag.gr