Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
15:44 | 15/12/2016

To άρθρο δημοσιεύθηκε αρχικά στο Motherboard.

Η μελέτη σε δείγμα 52 συμμετεχόντων, που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στην επιθεώρησηJAMA Ophthalmology διερεύνησε το πώς το κάπνισμα κάνναβης μπορεί να επηρεάσει τη λειτουργία των γαγγλιακών κυττάρων του αμφιβληστροειδούς ή τα νευρικά κύτταρα ακριβώς πίσω από την επιφάνεια του αμφιβληστροειδούς που μεταδίδουν πληροφορίες στον εγκέφαλο ώστε να δημιουργήσει μια εικόνα.«Παρουσιάσαμε την ύπαρξη σχέσης ανάμεσα στην τακτική χρήση κάνναβης και την επιβράδυνση της οπτικής επεξεργασίας», δήλωσε στο Motherboard ο ερευνητής Vincent Laprévote, M.D., Ph.D., από το Pole Hospitalo-Universitaire de Psychiatrie du Grand Nancy, στο Λαξού της Γαλλίας. «Υποθέτουμε ότι η τακτική χρήση κάνναβης θα μπορούσε να επιβραδύνει την μετάδοση των πληροφοριών μεταξύ των νευρικών κυττάρων του αμφιβληστροειδούς».

Οι ερευνητές εντόπισαν μια καθυστέρηση στη μετάδοση των νευρικών σημάτων από τον αμφιβληστροειδή και πίσω στον εγκέφαλο –γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει τελικά σε αλλαγές στην όραση. Ο Laprévote είπε ότι πρόκειται για μακροπρόθεσμη συνέπεια, καθώς οι συμμετέχοντες που κατά μέσο όρο χρησιμοποιούσαν κάνναβη για έξι χρόνια, έπρεπε να σταματήσουν τη χρήση πριν από τα τεστ. Το αν αυτή η επίδραση έχει συμπεριφορικές συνέπειες, είναι κάτι που ακόμη δεν έχει διαπιστωθεί από τους ερευνητές. 

«Τα ευρήματά μας μπορεί να είναι σημαντικά από άποψη δημόσιας υγείας, καθώς η επιρροή της χρήσης κάνναβης στην επεξεργασία του αμφιβληστροειδούς θα μπορούσε να επισημαίνει τη νευροτοξική επίδρασή της στο κεντρικό νευρικό σύστημα», έγραψαν οι ερευνητές. Συνολικά, αυτό θα μπορούσε να υποδεικνύει ανωμαλίες νευροδιαβίβασης στον εγκέφαλο των χρηστών κάνναβης.

Παρόλα αυτά και παρά το γεγονός ότι η χρήση κάνναβης μπορεί να κάνει τα μάτια κατακόκκινα, έχει αποδειχθεί ότι βοηθάει σε ορισμένα προβλήματα όρασης όπως το γλαύκωμα

Για την πραγματοποίηση της μελέτης τους ο Laprévote και οι συνάδελφοί του χρησιμοποίησαν το PERG – το οποίο σε απλά ελληνικά λέγεται ηλεκτροαμφιβληστροειδογράφημα. Η μέθοδος αξιολογεί την ηλεκτρική δραστηριότητα μεταξύ των νευρικών και μη νευρωνικών κυττάρων του αμφιβληστροειδούς αναλόγως με το πώς αντιδρούν στο φως.

Από τους συμμετέχοντες στη μελέτη, οι 28 χρησιμοποιούσαν τακτικά κάνναβη, ενώ οι άλλοι 24 λειτουργούσαν ως ομάδα ελέγχου. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το ηλεκτροαμφιβληστροειδογράφημα χρειάστηκε περισσότερο χρόνο για να γίνει στους τακτικούς χρήστες κάνναβης: κατά μέσο όρο 98,6 χιλιοστά του δευτερολέπτου, ενώ στους μη χρήστες ο αντίστοιχος μέσος όρος ήταν 88,4 χιλιοστά του δευτερολέπτου.

Παρόλα αυτά και παρά το γεγονός ότι η χρήση κάνναβης μπορεί να κάνει τα μάτια κατακόκκινα, έχει αποδειχθεί ότι βοηθάει σε ορισμένα προβλήματα όρασης όπως τογλαύκωμα. Στους ασθενείς με γλαύκωμα, η κάνναβη βοηθάει στην ανακούφιση της πίεσης που νιώθουν στα μάτια, η οποία διαφορετικά προκαλεί βλάβη στο οπτικό νεύρο και πιθανή απώλεια όρασης.

Όπως και να έχει, σε μια περίοδο που η νομιμοποίηση της χρήσης κάνναβης εξαπλώνεται στις ΗΠΑ και αλλού, είναι σημαντικό να πραγματοποιηθούν περισσότερες έρευνες για να διαπιστωθεί σε βάθος πώς το κάπνισμά της επηρεάζει την όραση.

www.vice.com

Policenet.gr © | 2025 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis