Υψηλοί τόνοι εκατέρωθεν και “χαρτοπόλεμος” σκληρών -συχνά, έως κι εμπρηστικών- δηλώσεων κυριαρχούν εσχάτως στις διμερείς σχέσεις Γερμανίας-Τουρκίας, οι οποίες διάγουν την σοβαρότερη κρίση -τουλάχιστον- της τελευταίας 25ετιας.
Και το χειρότερο; Κάνεις δεν σπεύδει να κατευνάσει τα πάθη και να λειτουργήσει “πυροσβεστικά” με τις ηγεσίες των δυο χωρών να ρίχνουν συνεχώς “λάδι” στην φωτιά.
Η κόντρα Άγκυρας-Βερολίνου οδηγείται στα άκρα φαίνεται μετά τις πρόσφατες συλλήψεις ακτιβιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη γειτονική χώρα, μεταξύ αυτών και ενός Γερμανού, του Πέτερ Στόϊντερ.
Πρόκειται για ένα ακόμη επεισόδιο στην αντιπαράθεση που μαίνεται την τελευταία περίοδο ανάμεσα στον Βερολίνο και την Αγκυρα. Είχε προηγηθεί η απόφαση της Γερμανίας να αποσύρει τα γερμανικά στρατεύματα και να μην χρησιμοποιεί πλέον τη βάση του Ιντσιρλίκ για τις επιχειρήσεις της.
Κάπως έτσι, ξεκίνησε ένα γαϊτανάκι δηλώσεων κι ανακοινώσεων εκατέρωθεν, οι οποίες μπλέκουν στον ρητορικό τους αχταρμά τα γεωπολιτικά, τον τουρισμό, τα εξοπλιστικά, την οικονομία, μέχρι και... την Ανατολική Γερμανία.
Η αφορμή για τον νέο γύρο διενέξεων
Η σταγόνα που "ξεχείλισε" το ποτήρι ήταν, για το Βερολίνο, η πρόσφατη σύλληψη του Γερμανού πολίτη Πέτερ Στόιντερ, ακτιβιστή για τα ανθρώπινα δικαιώματα, από τις τουρκικές αρχές.
Ο Στόιντερ συνελήφθη μαζί με άλλους ακτιβιστές, με την κατηγορία ότι ενισχύουν την τρομοκρατία. Είχε προηγηθεί η σύλληψη τον περασμένο Φεβρουάριο, με παρόμοιες κατηγορίες, του Γερμανού δημοσιογράφου τουρκικής καταγωγής Ντενίζ Γιουτσέλ.
Επικαλούμενη δημοσιογραφικές πηγές, η γερμανική εφημερίδα Bild ανέφερε ότι ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν πρότεινε στη Γερμανία την ανταλλαγή του Γιουτσέλ με δύο Τούρκους πρώην στρατηγούς, που έχουν ζητήσει άσυλο από το Βερολίνο και κατηγορούνται για συμμετοχή στο αποτυχημένο πραξικόπημα της 16ης Ιουλίου του 2016. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ – το οποίο απέφυγε να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ–, η γερμανική κυβέρνηση απέρριψε την πρόταση.
Ο Σόιμπλε... σέρνει το χορό: Η Τουρκία μου θυμίζει Ανατολική Γερμανία
Ο γερμανός ΥΠΟΙΚ ήταν από τους πρώτους που έσπευσαν να... ταρακουνήσουν τα νερά στις τουρκογερμανικές σχέσεις, ενθουμούμενος μέχρι και την Στάζι, την θρυλική αστυνομία της Ανατολικής Γερμανίας και παρομοιάζοντας -λίγο έως πολύ- τον Ερντογάν με τον Ερικ Χόνεκερ!
«Η Τουρκία συλλαμβάνει αυθαίρετα (πολίτες) και δεν τηρεί τις ελάχιστες προξενικές προϋποθέσεις. Αυτό μου θυμίζει πως ήταν παλιά η Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας. Όποιος ταξίδευε εκεί γνώριζε καλά πως εάν του συμβεί κάτι δεν μπορεί κανείς να τον βοηθήσει. Εάν η Τουρκία δεν εγκαταλείψει αυτά τα παιχνιδάκια -όπως και με την επίσκεψη Γερμανών βουλευτών στην αεροπορική βάση του Ικονίου- θα πρέπει να πούμε στους πολίτες ότι ταξιδεύουν στην Τουρκία αναλαμβάνοντας οι ίδιοι τον κίνδυνο, να πούμε ότι δεν μπορούμε να σας εγγυηθούμε τίποτα πλέον» είπε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στην εφημερίδα Bild.
Επίσης και ο σοσιαλδημοκράτης υπουργός Εσωτερικών Χάικο Μάας δήλωσε κάτι ανάλογο στην Bild: «Ένα πράγμα είναι σαφές: όποιος ταξιδεύει στην Τουρκία δυστυχώς δεν κάνει διακοπές σε ένα κράτος δικαίου».
Oι δηλώσεις Σόιμπλε έγιναν μια μέρα μετά την έκδοση από την Γερμανία ταξιδιωτικής οδηγίας για την Τουρκία, με την οποία το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών συνιστά «εξαιρετική προσοχή» σε όσους προτίθενται να ταξιδέψουν στην χώρα αυτή.
Μετά τον τουρισμό, "χτύπημα" και στην οικονομία
Σκληρά μέτρα, που εντείνουν την οικονομική πίεση στην Αγκυρα, ανακοίνωσε την Πέμπτη ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ως απάντηση στη σύλληψη Γερμανών πολιτών από τις τουρκικές αρχές το τελευταίο διάστημα.
«Θα πρέπει οι πολιτικές μας προς την Τουρκία να πάνε σε μια νέα κατεύθυνση, ώστε εκείνοι που είναι υπεύθυνοι στην Αγκυρα να καταλάβουν ότι οι επιλογές τους συνεπάγονται συνέπειες», δήλωσε ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας, ο οποίος αναγκάσθηκε να διακόψει τις θερινές διακοπές του μετά την όξυνση στις σχέσεις των δύο χωρών.
Αφού τόνισε ότι η «νέα κατεύθυνση» έχει την έγκριση της καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ, ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ δήλωσε ότι η Γερμανία θα μιλήσει με τους εταίρους της στην Ε.Ε. σχετικά με τις φιλοδοξίες της Τουρκίας να γίνει μέλος της Ε.Ε.
Πάντως, τόνισε πως δεν μπορεί να προσβλέπει σε συνομιλίες για την επέκταση της τελωνειακής ένωσης με την Τουρκία, ενώ εξέδωσε νέα ταξιδιωτική οδηγία που προειδοποιεί για τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι Γερμανοί στην Τουρκία.
«Τον τελευταίο καιρό ένας ορισμένος αριθμός Γερμανών στερήθηκε την ελευθερία για λόγους ή για χρονική περίοδο που δεν είναι αντιληπτοί», σημείωσε.
Επιπλέον, ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ κατέστησε σαφές ότι το Βερολίνο δεν μπορεί πλέον να εγγυηθεί τις επενδύσεις γερμανικών εταιρειών στην Τουρκία. H Γερμανία είναι η κύρια χώρα προέλευσης τουριστών στην Τουρκία, πάνω και από τη Ρωσία, ενώ αντιπροσωπεύει έναν από τους βασικούς εμπορικούς εταίρους της.
Μπαράζ κυρώσεων εξοπλιστικού χαρακτήρα από το Βερολίνο
Δημοσίευμα της Bild υποστηρίζει επίσης ότι η γερμανική κυβέρνηση αποφάσισε να παγώσει τις αποστολές όπλων προς την Τουρκία, εξαιτίας της διένεξης των δύο χωρών για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Ωστόσο, ο προσωπάρχης της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, δεν θέλησε να επιβεβαιώσει ούτε και να διαψεύσει την πληροφορία. Δεν απέκλεισε όμως τοενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων κατά της Τουρκίας μετά την αναφορά στο ενδεχόμενο επιβολής οικονομικών κυρώσεων κατά της Αγκύρας.
«Θα εξετάζουμε σε κάθε στάδιο εάν είναι αναγκαία η επιβολή νέων μέτρων», δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο ZDF, τονίζοντας ότι ο αναπροσανατολισμός της γερμανικής πολιτικής απέναντι στην Άγκυρα αποτελεί μία μακροπρόθεσμη διαδικασία. Λίγη ώρα αργότερα, εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομίας επιβεβαίωσε πως εξετάζεται η εφαρμογή όλων των οπλικών προγραμμάτων με την Τουρκία.
Εάν επιβεβαιωθεί το πάγωμα της αποστολής όπλων, θα πρόκειται για μια ακόμη πιο σαφή κλιμάκωση στην ένταση στις σχέσεις των δύο χωρών, συμμάχων στο ΝΑΤΟ, σχολιάζει το Γαλλικό πρακτορείο.
Σημειώνεται πως έπειτα από το μαζικό πογκρόμ που ακολούθησε την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του περασμένου Ιουλίου, η Γερμανία σταμάτησε τις εξαγωγές «περιστρόφων, πυρομαχικών και ανταλλακτικών» προς την Τουρκία, εξαιτίας των ανησυχιών μήπως χρησιμοποιηθούν στις επιχειρήσεις καταστολής κατά των αντιπάλων του τουρκικού καθεστώτος.
Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου στο thetoc.gr