Ενέργεια, οικονομία, τουρισμός και συριακό θα βρεθούν στο επίκεντρο των συζητήσεων που θα έχουν την Τρίτη στην Αγία Πετρούπολη ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν με τον ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν.
Η πρώτη επίσημη επίσκεψη του τούρκου προέδρου στο εξωτερικό μετά το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου πραγματοποιείται σε μια χώρα που όχι απλώς δεν ανήκει αλλά θεωρείται ανταγωνιστική προς το ΝΑΤΟ. Πραγματοποιείται όμως και σε μια περίοδο που οι σχέσεις της Τουρκίας τόσο με την ΕΕ όσο και με τις ΗΠΑ περνούν σοβαρή δοκιμασία, με τον Ερντογάν να απειλεί τις Βρυξέλλες με ακύρωση της συμφωνίας για το προσφυγικό εάν δεν διευθετηθεί άμεσα το θέμα της βίζας και να εξαπολύει μύδρους προς την Ουάσινγκτον για το θέμα της έκδοσης του Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο κατονομάζει ως εμπνευστή του πραξικοπήματος.
Ταγίπ Ερντογάν και Βλαντιμίρ Πούτιν θα συναντηθούν στην Αγία Πετρούπολη με στόχο να ανοίξουν μια «νέα σελίδα» στις διμερείς του σχέσεις, όπως δήλωσε ο ίδιος ο τούρκος πρόεδρος στο πρακτορείο TASS. Ο Ερντογάν αναφέρθηκε κατ' επανάληψη στον Πούτιν αποκαλώντας τον «αγαπητό» και «αξιοσέβαστο» Βλαντίμιρ και χαρακτηρίζοντάς τον φίλο του. Είπε μάλιστα ότι είναι ευγνώμων απέναντι στον Ρώσο πρόεδρο γιατί σχεδόν ακαριαία του εξέφρασε τη στήριξή του μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου. «Η επίσκεψη αυτή συνιστά ένα ορόσημο στις διμερείς σχέσεις μας, που ξεκινούν ξανά από το μηδέν. Μια νέα σελίδα θα ανοίξει στους ρωσοτουρκικούς δεσμούς. Η σελίδα αυτή θα περιλαμβάνει στρατιωτική, οικονομική και πολιτιστική συνεργασία», τόνισε.
Ταγίπ Ερντογάν και Βλαντιμίρ Πούτιν θα συναντηθούν στην Αγία Πετρούπολη με στόχο να ανοίξουν μια «νέα σελίδα» στις διμερείς του σχέσεις, όπως δήλωσε ο ίδιος ο τούρκος πρόεδρος
Σύμφωνα ωστόσο με τους αρκετούς αναλυτές, η νέα μορφή που θα λάβει η ρωσο-τουρκική συνεργασία δεν θα είναι ισότιμη, καθώς η τουρκική πλευρά προσέρχεται στις συνομιλίες αποκατάστασης των διμερών σχέσεων από μια σαφώς μειονεκτική θέση.
Οι κυρώσεις που επέβαλε η Μόσχα ως «αντίποινα» στην κατάρριψη του ρωσικού Σουχόι από τουρκικά μαχητικά τον περασμένο Νοέμβριο δημιούργησαν σοβαρά προβλήματα στην τουρκική οικονομία. Τα προβλήματα αυτά, σε συνδυασμό με τις ατυχείς κινήσεις της τουρκικής ηγεσίας η οποία άνοιγε το ένα μέτωπο μετά το άλλο στο εξωτερικό οδηγώντας τη χώρα σε έναν ιδιότυπο απομονωτισμό, εξανάγκασαν τον Ερντογάν να αναδιπλωθεί και να ζητήσει εσπευσμένα την αποκατάσταση των σχέσεων με τη Μόσχα.
Διαβάστε την συνέχεια στο thetoc.gr