Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
16:14 | 11/12/2016

Μέχρι και τον Γκότσε Ντέλτσεφ νεκρανάστησε ο Νίκολα Γκρούεφσκι γι' αυτές τις εκλογές στην ΠΓΔΜ, για να τον δει, όπως είπε, σε μια από τις τελευταίες προεκλογικές συγκεντρώσεις του, να παίρνει το κεφάλι του αντιπάλου του Ζόραν Ζάεφ και να ολοκληρώσει ο εθνικός ήρωας της χώρας, περισσότερα από 100 χρόνια μετά, το έργο του!

Λόγος προκλητικός, θηριώδης, βγαλμένος από τις χειρότερες στιγμές των Βαλκανίων, που προκάλεσε πολλές αντιδράσεις και οδήγησε κάποιους να κάνουν συνειρμούς και να του καταλογίσουν ότι εν έτει 2016 κατάφερε να ανακαλέσει από το παρελθόν τους πληρωμένους δολοφόνους της τρομοκρατικής οργάνωσης του VMRO.

Οι σημερινές εκλογές γίνονται μέσα σε κλίμα έντονης μισαλλοδοξίας, με τις ηγεσίες των δύο βασικών αντίπαλων συνασπισμών, αυτού που είναι επικεφαλής το VMRO-DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι και εκείνου της Σοσιαλδημοκρατικής Ενωσης (SDSM) του Ζόραν Ζάεφ, να ανταλλάσσουν βαρύτατες κατηγορίες σε ένα εύθραυστο πολιτικό τοπίο, που ανά πάσα στιγμή μπορεί να εκραγεί και μετά από δύο χρόνια έντονης πολιτικής κρίσης. Αλλά και στα δύο βασικά αλβανικά κόμματα, το DUI του Αλί Αχμέτι και DPA του Μεντούχ Θάτσι, οι ηγεσίες τους εμφανίζονται να αντιμάχονται έντονα μεταξύ τους, μέσα σε ένα σκηνικό έντασης, χωρίς να λείπουν τα χτυπήματα κάτω από τη μέση.

Ενα νέο αλβανικό κόμμα, το BESA του Αφριμ Γκάσι, που έκανε αισθητή την παρουσία του στις κινητοποιήσεις-διαδηλώσεις της αντιπολίτευσης τους τελευταίους μήνες, έχει στόχο να ανατρέψει τον διπολισμό DUI-DPA. Ο δυτικός παράγων -ΗΠΑ και ΕΕ- που προσπαθεί να λειτουργήσει σταθεροποιητικά και να δρομολογήσει εδώ και σχεδόν δύο χρόνια δημοκρατικές διαδικασίες στην ΠΓΔΜ, επιχείρησε, ασκώντας μια σειρά πιέσεις, να βάλει ένα πλαίσιο για όσο το δυνατό αδιάβλητες και τίμιες εκλογές, ενώ παρακολουθεί με προβληματισμό τα τεκταινόμενα.

Σχεδόν 4.000 ξένοι παρατηρητές -οι περισσότεροι του ΟΑΣΕ- βρίσκονται στην ΠΓΔΜ για να παρακολουθήσουν τη σημερινή εκλογική διαδικασία, ενώ το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εκπροσωπείται με 6 ευρωβουλευτές, ανάμεσά τους και η Ελληνίδα Μαρία Σπυράκη της ΝΔ.

Κοινή αδιαλλαξία για την ονομασία

Στο κάδρο κι αυτών των εκλογών υπάρχει και το θέμα της ονομασίας και των σχέσεων με την Ελλάδα, όχι όμως με την ίδια ένταση εκλογών του πρόσφατου παρελθόντος. Και τα δύο μεγάλα κόμματα που ηγούνται των δύο αντίπαλων συνασπισμών, εμφανίζονται να έχουν περίπου παραπλήσιες θέσεις, θέτοντας τις γνώστες «κόκκινες» γραμμές που είναι «καμία αλλαγή της συνταγματικής ονομασίας, της εθνικής ταυτότητας, της γλωσσικής ταυτότητας κλπ».

Διαβάστε την συνέχεια στο ethnos.gr

Policenet.gr © | 2025 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis